6980553008 Δεσκάτη Γρεβενών, Γρεβενά dovasnikolaos19@gmail.com
hero image
 
Βάμμα Πρόπολης
Δόβας Νικόλαος - Παραγωγός Μελισσοκομικών Προϊόντων - Δεσκάτη Γρεβενών


Σχεδόν όλα τα προϊόντα που προέρχονται από τις μέλισσες έχουν μελετηθεί για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, ιδιαίτερη έμφαση όμως έχει δοθεί σε ένα από αυτά. Αυτό δεν είναι άλλο από την πρόπολη, τη γνωρίζετε ίσως όχι στην φυσική της μορφή, αλλά σίγουρα έχετε λατρέψει κάποιο καλλυντικό ή θεραπευτικό σκεύασμα που έχει την πρόπολη σαν κύριο συστατικό. 

Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης, κολλώδης ουσία που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να ενώσουν τα υλικά των κυψελών τους, σε συνδυασμό με το κερί μέλισσας και άλλες ρητινώδεις εκκρίσεις από τους φλοιούς των φυτών.

Οι μέλισσες καλύπτουν εσωτερικά τα τοιχώματα της κυψέλης με αυτήν, εμποδίζοντας έτσι την εξάπλωση των βακτηρίων και μυκήτων που θα ήταν επιζήμια για την υγεία και ευημερία της αποικίας..

Αποτελείται κυρίως από ρητίνη (50%), κερί (30%), αιθέρια έλαια (10%), γύρη (5%). Τα υπόλοιπα συστατικά της είναι αρωματικές ουσίες, ζάχαρα, βάλσαμα, τερπένεια, αλειφατικά οξέα και οι εστέρες τους, φλαβόνες, ανόργανες ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα γνωστά και άγνωστα συστατικά.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει περισσότερες από 300 ενώσεις στην πρόπολη. Η πλειονότητα αυτών των ενώσεων είναι μορφές πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες και τις βλάβες στο σώμα.

 

 
     
     
 
Θεραπευτικές ιδιότητες

Η πρόπολη θεωρείται ότι έχει αντιβακτηριακές, αντιικές, αντιμυκητιασικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα σχετικά με την πρόπολη είναι περιορισμένη. Οι ερευνητές δεν είναι ακριβώς σίγουροι γιατί, αλλά το προϊόν της μέλισσας φαίνεται να παρέχει προστασία από ορισμένα βακτήρια, ιούς και μύκητες.

Πρόπολη σε πληγές
Η πρόπολη έχει μια ειδική ένωση που ονομάζεται pinocembrin, ένα φλαβονοειδές που δρα ως αντιμυκητιασικό. Αυτές οι αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες καθιστούν την πρόπολη χρήσιμη στην επούλωση πληγών.

Μία μελέτη γύρω από τις θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης, έδειξε ότι η πρόπολη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που είχαν εγκαύματα να επουλωθούν γρηγορότερα επιταχύνοντας τη νέα υγιή ανάπτυξη των κυττάρων.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ένα τοπικό αλκοολικό εκχύλισμα πρόπολης ήταν πιο αποτελεσματικό από μια κρέμα στεροειδών στη μείωση των ιστών στα τραύματα από το στόμα. Τα μαστοκύτταρα σχετίζονται με φλεγμονή και επιβράδυνση της επούλωσης των πληγών.

Πρόπολη για «κρύες πληγές» (άφτρες, επιχείλιος έρπητας)
Οι αλοιφές που περιέχουν 3% πρόπολη, μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση του χρόνου επούλωσης και στη μείωση των συμπτωμάτων τόσο στις κρύες πληγές όσο και στις πληγές από τον έρπητα.

Μια μελέτη με αναφορά τις θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης, έδειξε ότι όταν εφαρμόστηκε τοπικά πρόπολη τρεις φορές την ημέρα, βοήθησε να θεραπεύσει τις κρύες πληγές γρηγορότερα από ό, τι χωρίς θεραπεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κρέμα πρόπολης όχι μόνο μείωσε την ποσότητα του ιού του έρπητα που υπάρχει στο σώμα ενός ατόμου, αλλά επίσης προστάτευε το σώμα από μελλοντικά κρυολογήματα.

 

 
     
     
 
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ